Diabeedikoolitus lasteaeda ja kooli

Koolituse läbiviimiseks täidab lapsevanem koos lapse endokrinoloogiga “Diabeediravi juhised”, kus on kirjeldatud vajalikud tegevused diabeedi haldamiseks lasteaia- või koolipäeva jooksul. Koolituse käigus saab lasteaia või kooli personal teadmised ja oskused, et järgida „Diabeediravi juhistes“ toodut ning omalt poolt toetada diabeediga lapse head toimetulekut.

Lapsevanem peaks samuti koolitusel kohal olema, kuna see koolitus keskendub konkreetse lapse ravijuhistele ning tema vajadustele. Peale koolitust jääb lapsevanema kohustuseks igapäevane suhtlus kooli või lasteaiaga lapse diabeeti puudutavates küsimustes.

Lasteaia või kooli personalile mõeldud koolitusmaterjalid on jaotatud kolmeks tasemeks:

  • 1. taseme juhend kõigile lasteaia või kooli töötajatele. Selle juhendiga ei kaasne koolitust, info võib panna üles õpetajate toas, jagada koosolekul või siseveebis.
  • 1.+2. taseme juhend lapsega otseselt kokku puutuvatele õpetajatele ja teistele töötajatele. Nemad osalevad ka koolitusel.
  • 1.+2.+3. taseme juhend lapse tugiisiku(te)le koos koolituse ja praktiliste harjutustega.

Koolitaja kohtub ka haridusasutuse toitlustajaga, vaadatakse üle menüü ning süsivesikute arvestamine. Vastavalt sotsiaalministri määrusele Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis peab iga serveeritud toidu kohta olema arvestatud põhitoitainete (rasvad, valgud, süsivesikud) kogus ning see peab olema kättesaadav toidu valmistamise ja jaotamise kohas. Ehk siis – söökla peab olema võimeline iga päeva kohta väljastama menüü koos toiduportsude süsivesikute arvestusega.

Koolituse tulemusel on:

Koolituse materjalid

Koolituse eest tasumine


Koolitajad